Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

von Willebrandin tauti, vWd

YLEISTÄ: vWd on verenvuotosairaus, jossa veren hyytymistekijän pitoisuus on alentunut. Sairaus voi ilmetä lieväoireisena taipumuksena normaalia runsaampaan, verenvuotoon esimerkiksi leikkausten yhteydessä tai vakavimmillaan aiheuttaa koiran kuolemaan johtavia tyrehtymättömiä verenvuotoja.

PERIYTYMINEN: Sairaus on resessiivisesti periytyvä eli sairastunut koira on saanut viallisen geenin kummaltakin vanhemmaltaan, jotka puolestaan ovat oireettomia kantajia. Geneettinen vWd-status voidaan selvittää dna-testillä, joka määrittää onko koira vWd-sairas, vWd-kantaja vai vWd-vapaa.

DIAGNOSOINTI: Suomessa verinäytteen (4ml EDTA verta) ottaa eläinlääkäri ja näyte lähetetään lähetteen kera Hollantiin dna-analyysiin. Määritys tehdään vain viidesti vuoden 2009 aikana (tammi-, maalis-, kesä-, syys-, sekä marraskuun alussa), ja näytteen täytyy olla dna:n eristämistä varten perillä laboratoriossa Hollannissa viimeistään kaksi viikkoa ennen analyysiä. Eristetty dna säilyy ”ikuisesti”, joten liian aikaisin sitä ei voi lähettää.

ESIINTYMINEN: dna-testi otettiin rutiinikäyttöön 1998 ja järjestelmällisen seulonnan ansiosta vWd on kooikerhondjeilla nykyisin harvinainen. Dna-testien tulokset julkaistaan VHNK:n jäsenlehdessä ja rodun Clubregisterissä. Yksittäisiä kantajia paljastuu yhä satunnaisesti maissa, joissa kooikerpopulaatio vielä on puutteellisesti tutkittu.

JALOSTUSOHJE: Hollannissa kaikki jalostuskoirat tutkitaan ja vain geneettisesti vWd-vapaita koiria saa käyttää jalostukseen. Myös Suomessa vaaditaan geneettistä vWd-vapautta siten, että joko koira itse testataan tai osoitetaan koiran vWd-vapaus aukottomasti edellisten sukupolvien osoitetun geneettisen vapauden perusteella. Jalostuskumppania esimerkiksi Hollannista haettaessa geenitesti vaaditaan suomalaiselta jalostuskoiralta itseltäänkin.


-tekstin lähde Suomen Kooikerhondje ry:n internetsivut-

©2019 Kuusipeuran kennel - suntuubi.com