Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

ENM eli perinnöllinen nekrotisoiva selkäydinhalvaus

YLEISTÄ: ENM on harvinainen neurologinen sairaus, joka on esiintyessään tappava. Ensimmäiset poikkeavuudet liikkumisessa alkavat useimmiten näkyä jo 3 kk – 1 vuoden iässä. Oireina alkuvaiheessa ovat mm. etenevät poikkeamat liikkumisessa, myöhemmin ataksia ja takaruumiin osittainen halvaantuminen. Oireet leviävät pitkin hermostoa ja viimeistään oireiden edetessä eturuumiiseen koira joudutaan lopettamaan.  

PERIYTYMINEN: Hollannissa tehdyt geenitutkimukset ovat osoittaneet, että sairaus on resessiivisesti periytyvä eli sairas koira on saanut tautiperimän molemmilta vanhemmiltaan.

DIAGNOSOINTI JA HOITO: Sairaudesta ei voi parantua, eikä siihen ole hoitoa. Diagnosointi tehdään koiran kuolemaan johtaneiden oireiden ja ruumiinavauksen perusteella. Sairastuneelta yksilöltä toivotaan ehdottomasti verinäytteet perimätutkimuksia varten - näytteet lähetetään sekä Hollantiin että Hannes Lohen geenipankkiin, lisätietoja saa jalostustoimikunnalta. 

ESIINTYMINEN: Rodun Clubregisteriin on kirjattu tiedossa olevat ENM:ään kuolleet ja sairautta periyttäneet koirat. Sairaus on kooikerhondjeilla kansainvälisesti harvinainen, 2000-luvulla sitä on esiintynyt koko maailmassa yhteensä kuudessa pentueessa. Suomessa ei tiettävästi ole ollut yhtään ENM-tapausta, mutta suomalaisten koirien sukutauluista löytyy ENM:ää periyttäneitä koiria. Kesäkuussa 2012 Hollannista saadun tiedon mukaan ENM:ään on nyt kehitetty markkerigeenitesti, jolla voidaan tunnistaa ENM-kantajat. Hollannissa kaikki jalostuskoirat ENM-testataan ja testien tulokset julkaistaan VHNK:n jäsenlehdessä ja rodun Clubregisterissä. Arvion mukaan jopa 15-20 % hollantilaisista kooikerhondjeista on ENM-kantajia. Määrä on niin suuri, että taudin kantajia ei suljeta jalostuksesta, vaan sallitut yhdistelmät ovat Hollannissa vapaa x vapaa tai kantaja x vapaa. 


JALOSTUSOHJE: Suomessa 1.1.2014 alkaen jalostukseen hyväksytään yhdistelmät enm-vapaa x enm-vapaa tai enm-kantaja x enm-vapaa. Lisäksi toistaiseksi hyväksytään myös yhdistelmät, joissa ainoastaan toinen koira on tutkittu. Tällöin tämän tuloksen on oltava enm-vapaa.

- teksti kopioitu Suomen Kooikerhondje ry:n sivuilta -

©2019 Kuusipeuran kennel - suntuubi.com