Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Rian MH luonnekuvaus

Ria osallistui MH kuvaukseen huhtikuussa 2013. Olimme juuri palanneet keskiviikkona Ukrainasta 10 pv näyttelymatkalta. Lauantaina Ria oli sitä mieltä, että ei kai taas lähdetä pois kotoa:) Aina niin innokas mukaanlähtijä seistä pönötti auton vieressa katsellen minua, eikä ollut halukas hyppäämään autoon. Pienen maanittelun jälkeen se lähti mukaan tuumaten no, hyvä on sitten, jos mamma tahtoo.

- Kertomuksen MH kuvauksen eri osoiden  selvitystekstit on kopioitu Suomen kennellliton sivuilta -

1. Järjestäjä tarkistaa koiran tunnistusmerkinnän/mikrosirun sekä kiiman ennen kuvauksen aloittamista.
 

Siru  ja kiima tarkistettu. Kaikki OK.

KONTAKTINOTTO – osio 1

Tarkoitus

Kuvataan koiran valmiutta ottaa kontaktia ja vastata kontaktiin vieraiden ihmisten kanssa.

Toteutus

Avustajat ja yleisö seisovat heille osoitetuilla paikoillaan kun koira saapuu. TO ei saa olla koiralle ennalta tuttu, eikä ole saanut tervehtiä koiraa ennen kuvaamisen aloittamista. Jos näin on jo tapahtunut, toinen luonnekuvaajista suorittaa osion 1. Yksi avustajista seuraa koirakkoa kuvaamispaikalle. Sen jälkeen TO ohjeistaa koirakkoa kohdissa 1 ja 2.

Kontaktin ja käsittelyn aikana TO ei saa käyttää hansikkaita eikä lipallista lakkia siten, että lippa osoittaa eteenpäin.

Tervehtiminen

1. Koira ja ohjaaja kävelevät paikoillaan seisovan yleisön ympäri
2. Koira ja ohjaaja kävelevät TOn luo, joka seisoo hiljaa paikoillaan noin 10 metrin päässä yleisöstä
3. TO tervehtii koirakkoa äänellään ja kättelemällä ohjaajan. Jos koira ottaa kontaktin TOan, tulee hänen välittömästi vastata tervehtimiseen.
4. TO jatkaa tervehtimällä koiraa nimeltä, ellei koira ole itse ottanut kontaktia. Koiran osoittaessa varovaisuutta, sitä ei saa pakottaa kontaktiin.

TO on tervehditty ja Ria menee ottamaan kontaktia

Yhteistyö

5. TO ottaa koiran ja siirtyy 10 metriä. TO pitää aktiivisesti houkutella koiraa mukaansa. Koiran epäröidessä osio keskeytetään. TO kääntyy käveltyään noin 10 metriä ja pysähtyy paikoilleen. Osio päättyy tähän.

TO voi taputtaa koiraa ja sen jälkeen palauttaa koiran ohjaajalle.

Koiraa ei pakoteta, jos se ei halua seurata. Tällaisessa tapauksessa osio keskeytetään.

Käsittely

6. TO ojentaa taluttimen ohjaajalle, mutta pitää itse toisella kädellä kiinni taluttimesta läheltä koiran kaulainta tai kaulaimesta. Koira seisoo paikallaan TOn ja ohjaajan välissä. TO koskettaa koiraa kaksin käsin aloittaen suupielistä jatkaen rintakehästä vartaloa pitkin, yli lanteiden ja alas kohti takajalkoja. Sen jälkeen TO tarkistaa koiran hampaat. Käsittelyn ajan TO on hiljaa.

Koiraa ei pakoteta, jos se ei halua itseään käsiteltävän. Tällaisessa tapauksessa osio keskeytetään.Käsittely ja hampaiden katselu näyttelystä tuttua puuhaa, OK

LEIKKI 1 – osio 2

Tarkoitus

Kuvataan koiran kykyä leikkiä esineellä ja taistella TOn kanssa.

Materiaali

Leikkiesine on vahva, noin 50 cm pitkä ja noin 5 cm paksu leikkiesine. Esineessä tulee olla molemmissa päissä solmut siten, että niiden ulkopuolelta voidaan pitää kiinni leikin aikana (katso kuva). Toinen samanlainen esine tulee olla käytettävissä johdattelu/varaesineenä.

Esinettä ei tarvitse vaihtaa koirien vaihtuessa.

Toteutus

Koira ja ohjaaja menevät heille osoitetulle paikalle noin 10 metrin päähän yleisöstä. Sen jälkeen koira irrotetaan taluttimesta ja se saa olla vapaana koko osion ajan. Ohjaaja ja TO seisovat noin 4 metrin päässä toisistaan.

Leikki ja puruote

1. TO opastaa ohjaajaa houkuttelemaan koiraa leikkiin vetämällä esinettä maata pitkin kaksi lyhyttä nykäisevää vetoa
2. Ohjaaja heittää esineen TOlle, joka heittää sen takaisin ohjaajalle, joka heittää sen vielä takaisin TOlle
3. TO heittää esineen nopeasti noin 10 metrin päähän itsestään siten, että kuvaajilla on mahdollisuus nähdä koiran tarttumisote
4. Koiran tarttuessa esineeseen opastetaan ohjaajaa kääntymään ja juoksemaan muutama askel koirasta poispäin samalla houkutellen koiraa luokseen. Jos koira ei tule ohjaajan, luo TO antaa ohjaajalle varaesineen koiran houkuttelemiseksi luokseen.
Kohdat 1 – 4 suoritetaan samalla tavalla kaksi kertaa.

Taisteluleikki

5. Leikin jälkeen ohjaaja ottaa esineen ja luovuttaa sen TOlle
6. TO tarjoaa koiralle mahdollisuuden tarttua esineeseen pitämällä esineen päistä molemmin käsin ja liikuttaen sitä lyhyin nykivin liikkein maata kohden
7. Koiran tarttuessa esineeseen TO taistelee koiran kanssa. Taisteluaika on noin 30 sekuntia. TO on kääntyneenä koiraan päin ja vetää esinettä koiran liikkeiden tahdissa siitä poispäin. Aktiivisen leikin aikana TO ei katso koiraa silmiin. Koiran tassujen on pysyttävä maassa koko osion ajan. Taisteluleikin aikana TO on passiivinen noin 5 sekunnin ajan, jolloin katsoo koiraa silmiin. Sen jälkeen taisteluleikkiä jatketaan.
1. Aktiivinen TO - vetää esineestä kaksin käsin
2. Passiivinen TO - ei vedä noin viiden sekunnin ajan
3. Aktiivinen TO - vetää esineestä kaksin käsin
4. TO irrottaa esineestä

Ria ei lähde leikkiin mukaan. Seuraa vaan, kun mamma kopittelee paloletkunpätkällä TO kanssa. Seuraa tilannetta, onks' mammalla hauskaa ja ihmettelee, mitä tässä oikein kuuluu tehdä ????

 

TAKAA-AJO JA TARTTUMINEN – osio 3

Tarkoitus

Kuvataan koiran halua ajaa takaa liikkuvaa esinettä (saalista) ja tarttua siihen.

 

Materiaali

Esine (saalis) on vahva räsy, noin 40–50 cm pitkä ja noin 5 cm paksu tekoturkis tai vastaava. Esineen värin on oltava maastosta erottuva. Esineessä on oltava lenkki kiinnittämistä varten. Esine on vaihdettava jokaisen siihen tarttuneen koiran jälkeen.

Rullat 8–10 kpl maaston mukaan. Rulla numero viisi on merkittävä näkyvästi.

Vetoliina on noin 60 metriä pitkä

Ympäristö

Osio sijoitetaan tasaiselle maalle, tieuralle tai vastaavalle. Vaihtoehtoisesti se voidaan sijoittaa kohti metsänreunaa, ei kuitenkaan koulutuskentälle.

Toteutus

Rullat sijoitetaan 3,5 metrin välein pituussuunnassa rullan keskikohdasta mitattuna ja 2 metrin etäisyydelle toisistaan pituussuunnassa olevien rullien välin keskikohdasta mitattuna ns. siksak-kuvioon. Viides rulla on merkittävä näkyvästi. Liina vedetään rullalta toiselle. Liinaa vetävän avustajan on oltava piilossa ohjaajalta sekä koiralta eikä hän saa paljastua tuulen avulla. Avustaja vetää esineen sovitulla nopeudella määrätylle etäisyydelle, minkä jälkeen hän nykäisee liinasta kahdesti noin 3 sekunnin välein, jotta esine (saalis) liikahtaa. Koiran on nähtävä esine (saalis) alusta viimeiseen nykäisyyn asti. Rullien on toimittava äänettömästi eli ne eivät saa vinkua. Käytettäessä mekaanista laitetta liinan vedossa siitä ei saa lähteä ääntä eikä se saa olla näkyvillä.

Aloituspaikka on merkitty seuraavasti

1. lähtöviiva koirakolle (valmisteleva paikka)
2. aloituspaikka on 10 metriä lähtöviivasta eteenpäin ja 20 metrin etäisyydellä ensimmäisestä rullasta. Osion suoritus alkaa aloituspaikasta.

Testinohjaajan toiminta
1. Koirakko saapuu yhdessä TOn kanssa etukäteen merkitylle lähtöviivalle. Ohjaajalle neuvotaan paikka mihin hän pysähtyy.
2. Ohjaaja irrottaa taluttimen ja pitää koiraa kaulapannasta kiinni kulkiessaan 10 metrin matkan aloituspaikalle. Koirakon ollessa tässä kohdassa saaliin pitää lähteä liikkeelle yhden sekunnin aikana.
3. Ohjaaja ottaa vielä yhden askeleen eteenpäin ja päästää koiran irti TOn kehotuksesta esineen (saaliin) ohittaessa viidennen rullan.

Kohdat 1–3 toistetaan uudestaan. Näiden kertojen välillä koirakko ohjataan pois osion suoritusalueelta niin, ettei koira näe kun viehettä asetellaan uudelleen.

Huomioitavaa

Jos koira ei ole edennyt esineelle (saaliille) asti, ts. 2 metrin etäisyydelle siitä, kytketään koira taluttimeen ja koirakko kulkee yhdessä TOn kanssa radan läpi saaliin lähelle siten, että koira ei voi koskea siihen.

 

Ei lähde Ria jahtaamaan viehettä. Tuskin se edes tajusi, että horisontissa lehtien joukossa joku vilistää. Mielenkiintoisempaa oli haistella, kukas' tässä on tepastellut.

AKTIVITEETTITASO – osio 4

Tarkoitus

Kuvataan koiran reaktioita 3 minuutin ajan tilanteessa, jossa ei tapahdu mitään.

Ympäristö

Kuvauspaikan on oltava luonnollinen ja häiriötön ympäristö, jossa voi olla keppejä, kiviä, metsämaastoa tai vastaavaa. Kuvauspaikka vaihdetaan seuraavalle koiralle, jos koira tekee tarpeensa siihen.

Toteutus

Luonnekuvaajat ja yleisö ovat paikoillaan. Ohjaaja ja koira ohittavat heidät ja pysähtyvät sen jälkeen osoitetulle paikalle n. 10 metrin päähän. Koiralla on oltava mahdollisuus liikkua taluttimen pituuden verran osion aikana. Ohjaaja on passiivinen.

Testinohjaaja

TO neuvoo ohjaajalle osion suorituksen. Hän opastaa koirakon kuvauspaikalle jääden itse seisomaan yleisön viereen. Kun koirakko on kuvauspaikalla, katsotaan osion alkaneen ja aloitetaan ajanotto. Ajan täytyttyä ilmoittaa TO osion päättyneen.

Ympäristön seurantaa, ensimmäinen minuutti alkamassa

Ria haistelee aikansakuluksi ympäristöä, aika tylsää. Toinen minuutti alkamassa.
 

Mitä sinä mamma tuijotat sinne kuusenlatvaan? Kolme minuuttia on Rian mielestä pitkä aika...
 

ETÄLEIKKI – osio 5

Tarkoitus

Kuvataan koiran kykyä yhteistyöhön vieraan henkilön kanssa välimatkan päässä ohjaajasta.

Materiaali

Polvipituinen hupullinen viitta, jonka väri poikkeaa ympäristöstä (ei keltainen tai oranssi). Aloitustaluttimena käytetään nahkahihnaa ilman solmuja tai lukkoja, tai vaihtoehtoisesti noin metrin pituista sileää luistavaa liinaa (ei lukkoa, ei lenkkejä). Leikkiesine on vahva, noin 50 cm pitkä ja noin 5 cm paksu leikkiesine. Esineessä tulee olla molemmissa päissä solmut siten, että niiden ulkopuolelta voidaan pitää kiinni leikin aikana.

Ympäristö

Etäleikkiosuus suoritetaan lyhytkasvustoisessa maastossa alueella, joka on noin 50 metriä syvä ja noin 15 metriä leveä. Piiloja on kaksi. Jälkimmäisen eli koirakon suunnasta katsottuna vasemmanpuoleisen piilon on oltava riittävän läpinäkyvä, jotta luonnekuvaajat voivat tarkkailla koiran toimintaa sen tullessa piilolle.

Toteutus

Testinohjaajan toiminta

TO ohjeistaa koiranohjaajan ja tarkistaa koiran varustuksen (eli mahdollisen aloitustaluttimen). Koirakko viedään noin 40 metrin päähän avustajasta mistä suoritus aloitetaan. Ohjaajaa kehotetaan lähettämään koira, kun avustaja on päässyt koirakosta päin katsottuna vasemman puoleisen piilon taakse. Ohjaaja ja koira menevät yhdessä TOn kanssa avustajan luo, jos koira ei ole oma-aloitteisesti ottanut kontaktia avustajaan ensimmäisen leikkiosion päätymiseen mennessä.

Avustaja

Avustaja on piilon takana ja aloittaa toiminnan TOn merkistä neljällä lyhyellä kopautuksella tai taputtamalla. Avustaja liikkuu kumarassa noin 3 metriä sivuttain koiraan nähden. Avustaja kääntyy koirakkoa kohti – leventää ylävartalonsa nostamalla kädet sivuilleen ja tekee samanaikaisesti voimistetun niiauksen - jatkaa kumarassa noin 3 metriä ja toistaa niiauksen - jatkaa vielä noin 3 metriä toimien kuten edellä – riisuu hupun ja heittää leikkiesinettä ilmaan kolme kertaa. Tämän jälkeen avustaja juoksee nopeasti toisen piilon taakse kyykkyyn riisuen samalla viitan pois päältään. Avustaja pitää leikkiesinettä käsissään polviensa päällä. Koiralle, joka tulee viime hetkellä perille, tarjotaan mahdollisuutta lyhyeen leikkiin.

Koiran saapuessa avustajan luo

- koiraan pidetään neutraali kontakti, koiralle ei tarjota mitään ärsykkeitä, avustaja pitää leikkiesineestä kiinni kahdella kädellä.
- avustaja tulee piilosta rauhallisesti pois ja pitää rintamasuunnan linjassa toiseen piiloon
- koiralle tarjotaan leikkiesinettä siten, että luonnekuvaajalla on mahdollisuus nähdä puruote
- aktiivisissa osioissa avustaja saa käyttää hillittyä ja houkuttelevaa ääntä.

I Koiran kanssa leikitään 10 sekunnin ajan jolloin pidetään rintamasuunta linjassa – leikkiesine luovutetaan koiralle (10 sekunnin leikin jälkeen), jos koira pitää sitä otteessaan.

II Leikitään aktiivisesti 10 sekunnin ajan – jos leikkiesine on avustajalla hän tarjoaa sitä koiralle saaliinomaisesti – jos leikkiesine on koiralla ja se tarjoaa sitä avustajalle otetaan esineestä kiinni – jos koira palaa avustajan luo ilman leikkiesinettä avustaja leikkii kehonkielen ja äänen avulla (laumavietillä). Leikkiesinettä ei oteta maasta, vaikka siihen olisi mahdollisuus. Leikkiesine lasketaan kädestä, jos se on koiran otteessa. Seistään passiivisena 10 sekunnin ajan katsomatta koiraan.

III Leikitään aktiivisesti 10 sekunnin ajan edellä olevien ohjeiden mukaisesti.

Koira ei saavu avustajan luo

Jos koira ei tule perille avustaja istuu hiljaa 10 sekuntia – sen jälkeen juttelee äänekkäästi piilolla 10 sekunnin ajan – minkä jälkeen tulee linjalle ja leikkii 10 sekuntia – jos koira ei tule avustajan luo – osio päättyy. Koira ja ohjaaja käyvät tällöin avustajan luona TOn kanssa. Jos koira tulee avustajan luo ja aloittaa leikin, toimitaan kuten edellä.

Ria ei lähde leikkiin mukaan, seuraa vaan mamman ja  TO vieressä tapahtumia kiinnostuneena. Outo ilmestys vaatii tarkkailua, se ei pelota, mutta kun mamma ei reagoi mitenkään, niin ei lähde Riakaan liikkeelle.

YLLÄTYS – osio 6

Tarkoitus

Kuvaa koiran valmiutta toimia yllättävässä tilanteessa.

Materiaali

Maastosta poikkeavan väriset haalarit ilman pehmusteita (miesten koko 52–54). Haalarin yläosassa sisällä on oltava tuki, joka vakauttaa yläosan ja hihat liikkumattomiksi. Lahkeet kiinnitetään maahan siten, että lahkeiden suut ovat leveinä, niiden ja maanpinnan väliin ei jää rakoa. Noin puoleenväliin hihoja kiinnitetään koukut vetoliinaan kiinnittämistä varten. Haalarin eteen ei saa rakentaa näköestettä. Haalari ei saa näkyä sitä lähestyvälle koiralle.

Ympäristö

Paikka valitaan siten, että luonnekuvaajilla on mahdollisuus nähdä koiran toiminta koko osion ajan. Koiralle on oltava riittävästi tilaa turvalliseen väistämiseen tasaisella maapohjalla. Koirakolla pitää olla maastossa esteetön liikkumismahdollisuus. Aloitus- ja lopetuskohdat on merkitty 10 metriä ennen ja jälkeen haalarin.

Toteutus

Testinohjaajan toiminta

Koira pidetään lyhyehkössä taluttimessa, jotta estetään koiran kääntyminen poikittain. Koiran ollessa 3 metrin päässä haalarista, vedetään se ylös. Ohjaajaa opastetaan pysähtymään heti kun haalari vetäistään ylös ja samanaikaisesti irrottamaan taluttimesta sekä seisomaan paikallaan ja katsomaan suoraan kohti haalaria. Ohjaaja on täysin passiivinen ja hän toimii TOn ohjeiden mukaisesti.

Koiran pysähtyessä ja haistellessa maata tai kulkiessa ohjaajan takana ennen kuin haalaria on vedetty ylös - kutsutaan koirakko takaisin aloituspaikalle ja he aloittavat osion uudestaan.

Koira, jolla on palautumisvaikeuksia, viedään pois paikalta haalarin alas laskemisen ajaksi. Sen jälkeen koira tuodaan uudestaan paikalle ja yritetään saada se palautumaan. Koira viedään pois paikalta ja haalarit nostetaan takaisin ylös ohituksien ajaksi.

Avustaja

Haalari vetäistään ripeästi ylös koiran saapuessa merkitylle kohdalle 3 metrin päähän haalarista. Haalarin pitää jäädä ylös liikkumattomaksi, jottei se aiheuta uutta uhkaa.

Palautuminen/uteliaisuus

Kohtien 1–5 välillä pidetään 15 sekuntia taukoa.

1. Ohjaaja on passiivinen
2. Ohjaaja kävelee puoleenväliin kohti haalaria
3. Ohjaaja kävelee haalarin eteen
4. Ohjaaja alkaa puhua haalarille ja kyykistyy sen viereen samalla houkutellen koiraa luokseen
5. Ohjaaja vie koiran pois paikalta ja haalari lasketaan alas.
Koira tuodaan uudestaan paikalle palautumaan.

Jäljellejäävä pelko/kiinnostus

Tarkkailtaessa jäljellejäävää pelkoa ja kiinnostusta koirakko lähtee liikkeelle noin 10 metrin etäisyydeltä ylösvedetystä haalarista. Talutin pidetään pitkänä, jotta koira voi väistää halutessaan. Koirakko ohittaa haalarin oikealta ja jatkaa 10 metriä eteenpäin, missä kääntyy takaisin ja ohittaa haalarin toiselta puolelta palaten lähtöpaikalle. Koira yritetään saada liikkumaan haalarin ja ohjaajan välissä. Ohittaminen toistetaan.

Haalari on vedetty ripeästi ylös 3 metriä ennen kuin saavuimme sen luo. Pudotin taluttimen samalla kädestäni ... hetken Ria tuijotti haalaria ja sitten se teki ratkaisunsa. Ria suuntasi suoraan parkkipaikalle istumaan autoni viereen... sille riitti tällainen touhu, nyt mamma lähdetään kotiin:)

Haalarilta koiran on palattava ohjaajansa luo 2 min kuluessa... minulla ei ollut mitään mahdollisuutta saada Riaa parkkipaikalta sinä aikana takaisin kuvauskentälle, joten keskeytin kuvauksen siinä vaiheessa.

Nyt minulla on mahdollisuus uusia kuvaus, mutta jos tuomarit olisivat jossain vaiheessa keskeyttäneet kuvauksen koiran paineistuttua heidän mielestään liikaa, silloin koiraa ei voi kuvata uudelleen MH-sääntöjen mukaan.

Mielestäni Ria osoitti toimintakykynsä, vaikka se säikähti haalaria, niin se lähti epämiellyttävästä tilaanteesta suoraan autoni viereen istumaan, eikä karannut paniikissa järveen tai metsään.

Kuvauksesta jäi uupumaan neljä osioa

 • ÄÄNIHERKKYYS – osio 7

  Tarkoitus Kuvataan koiran reaktioita yllättävän äänen yhteydessä.

 • AAVEET- osio 8

         Tarkoitus Kuvataan koiran reaktioita kun uhkaavasti liikkuvat kohteet lähestyvät hitaasti edestä päin kohti koiraa

 • LEIKKI 2 – osio 9

  Tarkoitus Kuvataan koiran kykyä leikkiä esineellä ja verrataan ovatko reaktiot muuttuneet ensimmäisien leikkien jälkeen.

 • AMPUMINEN – osio 10

 • Ohjaaja päättää ammutaanko laukaukset vai ei. Menettelystä ilmoitettava ennen osiota 9.

  Tarkoitus Kuvataan koiran reaktioita laukausten yhteydessä. Koiran reaktioita kuvataan sekä aktiivisena (leikissä) että passiivisena. Tässä osiossa voidaan käyttää koiran omaa lelua.

   

Lopuksi tuli MH kuvaajien suullinen arvio Riasta: mamman tyttö, miellyttämishaluinen, yhteistyökykyinen, toimintakykyinen paineistettaessa, tukeutuu mammaan ja haluaa toimia mamman toiveiden ja tahdon mukaan. Kelpo koiraystävä mammalle.

 

 

 

 

©2020 Kuusipeuran kennel - suntuubi.com